WEB-DOGM 99

manifest för HTML-fundamentalister

 

Nu får det vara nog!

Efter fem år av revolution står webben fortfarande inte på egna ben.

Det är lika bra att vara ärlig: Hur mycket bra innehåll finns det där ute, välskrivna texter som du inte hittar någon annan stans, insiktsfulla kommentarer som du inte redan läst i ett annat media? När såg du en riktigt bra website senast? Med nyheter som verkligen var nya? Men underhållning som verkligen var underhållande? Men nytta som du verkligen hade behov att använda? En webbutik som verkligen fick det att rycka i plånboken?

Trodde väl det!

Däremot finns det hur många websiter som helst som dignar under onödig grafik, egotrippad design för designens egen skull, klåfingrigt utnyttjande av den senaste instabila tekniken som bara fungerar ibland och bara på vissa webläsare, illa genomtänkta lösningar producerade av okunniga utvecklare som glömt bort att alla inte sitter på 20-tumsskärmar och fasta linor och att bara en liten, liten del av alla användare bryr sig om att ladda hem och installera plug-ins.

Så individualism och skapande frihet leder inte till ett fungerande Internet. Tvärtom. Det har gett oss ett Internet som till stora delar är otympligt, oanvändbart eller enbart ointreessant.

Vi som skrivit det här är så totalt oimponerade av teknik som Java, DHTML, Flash och StyleSheets som man kan bli. Vi vill bortfrån den, vi vill slippa den, vi vill aldrig mer behöva besöka en website som säger "Sorry, du har tyvärr inte rätt version av QuickTime- installerad, vill du ladda hem den nu?". Vi säger upp bekantskapen med den siten, med den som utvecklat den och vi tar strid för den lille användaren, för mannen med en 486:a, 14-tums skärm och 28.8-modem.

Vad denne användare, den person som i slutänden betalar våra löner, kräver av oss är disciplin.

Därför har vi skapat en uppsättning regler som vi kallar vårt kyskhetslöfte. Vi vill rensa bort allt onödig utsmyckning, kosmetika, animationer, videos, krafs, trädgårdstomtar och annat lull-lull och vi vill tilbaka till en web som domineras av ren, vacker HTML. Vi vill återupprätta nyttan och innehållet. Och vi vet att vi har rätt. Vi ser hur alla de bästa siterna, de som fungera och visar resultat, också är de som är enklast och mest självklara: C|net, Amazon, Yahoo!

Därför skriver vi under detta kyskhetslöfte, för att inte förfalla till någon av följande frestelser:

Vi lovar…

…att inte använda plug-ins.

…att inte använda java-applets.

…att inte använda Active X.

…att inte använda StyleSheets.

…att inte använda DHTML.

…att inte använda bakgrundbilder.

…att inte använda JavaScript.

…att aldrig skapa en websida som är större än 36 kB.

…att aldrig lägga in en bild utan att ange image-tagg med "WIDTH", "HEIGHT" och "ALT".

…att bara använda bilder på riktiga människor och aldrig modeller.

…att aldrig ha blå text som inte är en hyperlänk.

…att aldrig använda frames.

…att ingen site vi skapar ska sätta mer än en (1) cookie.

…att innehållet och nyttan alltid ska vara kung.

…att alla sidor vi skapar ska fungera på alla datorer och alla webläsare.

…att aldrig, aldrig, aldrig någonsin publicera våra egna namn, våra förtags namn eller vårt företags logotyp på en site vi producerar för en betalande kund.

 

Politbyrån, HTML(r)

  Stockholm 1999-03-09